Състоя се 18-то издание на архитектурно-строителния форум BuildingStyle

BUILDINGSTYLE

Още една страница от историята на архитектурно-строителния форум BuildingStyle е разлистена. При това не коя да е, а тази, с която форумът навърши своето пълнолетие – 18 издания до тук. Да, вярно е, че Covid-19 стана причина за първи път от стартирането на BuildingStyle през 2003 г. да пропуснем една година – комплицираната във всяко едно отношение 2020-та, но пък това доведе и до своите позитиви – с много повече творческа енергия и нови бизнес идеи, участниците се включиха в 18-то издание като че ли по-заредени и мотивирани от всякога.

Винаги през ноември!

Както традицията повелява, форумът се проведе през последната седмица на месец ноември – от 23-и до 26-и, този път с нова локация – Винен и СПА комплекс “Старосел”. И макар на 23-и сутринта София да ни изпрати с мъгла и мрачна прогноза, Старосел ни посрещна със слънце и това беше първият знак, че всичко ще протече според очакванията ни – с много настроение и емоции.

Именно така започна първият ден…

BUILDINGSTYLE

BUILDINGSTYLE

Той бе отреден за събирането на всички участници, подготовката на залата за презентации и изграждането на щандовете, с които фирми от бранша представиха новите си продукти и услуги. И колкото и думи да изредим, няма да са достатъчно, за да ви споделим емоцията на всеки един участник, предизвикана от дълго очакваното събитие. За него, разбира се, главен “виновник” е Ани Дамянова, която с неуморимия си ентусиазъм и убеденост в смисъла на форума, отново доказа, че ако вярваш и работиш в правилната посока, нещата се случват.

BUILDINGSTYLE

Този първи супер емоционален ден, както и всеки следващ от форума, завърши подобаващо в пиано бара на комплекса с шумно DJ Party.

Вторият ден на форума и първият презентационен ден от програмата започна с откриваща презентация на арх. Цветан Петров. Темата, която арх. Петров от “Иво Петров Архитекти” избра – “Архитектурата в бъдеще време: Иновации и тенденции за подобряване на средата”, определено даде силен старт на работната програма.

Дойчин Доцински от Изовер България представи иновативни енергоефективни решения за жилищни сгради на Saint-Gobain, които ще набират все по-голямо приложение в модерното и екологично строителство.

Какво се крие под дефиницията “най-бързата индустриална секционна врата в Европа” ни показа Румен Иванов от Хьорман България. А не по-малко интересни се оказаха и други иновативни продукти на фирмата като гаражни врати със специално анти-графити покритие, както и модерните решения за интериорните врати.

Презентацията на инж. Иван Шишков от Тюлипс също спечели вниманието на аудиторията, най-вече с това, че представи някои от последните им реализирани проекти с решения от Daikin като климатизация на сграда с разнородни изисквания към микроклимата на различните помещения и др. Този обект е сградата на Нова Телевизия.

BUILDINGSTYLE

Решения за енергийна ефективност с продуктите за топлоизолация на Globus представиха от Глобус Билд. Интересен тук бе подходът им към презентацията – вместо сами да ни убеждават в предимствата на марката, бяха поканили свой дългогодишен клиент – Велислав Лазаров, който работи с решенията на компанията при реализирането на проекти, да сподели личните си впечатления от продуктите.

Презентацията на Порше София Запад с актуалната електрическа гама на Audi също предизвика силен интерес в аудиторията. А най-хубавото бе, че от началото до края на форума всеки участник имаше възможност сам да тества моделите на Audi със зареждащ тест-драйв, който компанията организира.

BUILDINGSTYLE

Едва ли ще ви изненадаме, ако споделим, че от Кнауф България ни разкриха доста практични системните решения за интериор и екстериор и нови продукти в портфолиото си. Новостите бяха интригуващо представени от Иван Бурлаков.

BUILDINGSTYLE

Презентациии, представяне на нови продукти, обмяна на опит и идеи, нетуъркинг в неформална среда… BuildingStyle умело съчетава полезното с приятното…

„Вземаме от природата само добри кредити – създаваме материали за устойчиво строителство“. Това бе темата на презентацията, с която Васил Кокудев от Ксела България спечели вниманието на бранша.

За иновативните решения в банята и кухнята ни разказа Стоян Стоянов от Grohe. Няма как да подминем идеята, която компанията следва при разработване на продуктите си, защото и ние мислим точно така. А именно – “Всяка една капка вода на Земята е от значение!”.

BUILDINGSTYLE

Инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи и управител на строителната фирма Тобо Груп, постави въпроса за “жилищата като стока от първа необходимост”. Инж. Шопов призова браншът да действа заедно в решаването на редица проблеми, пред които е изправен секторът у нас.

Знаете ли, че около 30% от потребителите в Европа не използват сапун след като са използвали обществен санитарен възел? Тези и други интересни факти и как могат да бъдат променени в контекста на новата гама продукти ни представи арх. Александър Бояджиев от Идеал Стандарт Видима.

Първият презентационен ден на BuildingStyle завърши с новина! За жилищен проект от ново поколение, който предстои да бъде реализиран у нас. Премиерното представяне бе на Atlantis Bulgaria Holding като Юлиан Панев разкри интригуващи подробности около иновативната (и донякъде нестандартна) концепция.

С края на презентациите се постави началото и на друга важна част от форума – тази, посветена на забавленията.

Разбира се, преди да се отправят към пиано бара, където Руди, Дули и Кукушев от РДМК завладяха сцената, участниците имаха възможност да релаксират и съберат нови сили в СПА центъра. Защото Ани казва: „Както работиш, така се и забавляваш. Ако много работиш, имаш нужда от достойна почивка!“ Доказателство, че максимата на Ани работи, е неопровержимият факт, че колкото и до късно да е продължил купонът, на следващата сутрин участниците отново са в пълен състав в залата в очакване на първата презентация за деня.

Началото на втория презентационен ден постави Димитър Ефендулов от Климамаркет Ефендулов. Митко, въпреки че беше объркал датите за провеждане на форума и дойде с един ден закъснение, все пак успя да се включи навреме. И с подреждането на щанда, и с презентацията си – “Забравените ползи от отпадната топлина и ОВК решения”.

От Хидромат и тази година останаха верни на концепцията си да поставят началото на презентацията си по нестандартен начин. Този път за целта се довериха на свежарските изпълнения на Александър Колев, който след няколко актуални парчета, покани на сцената инж. Антон Маслев да представи решения на компанията в областта на хидроизолационните и топлоизолационни системи на сгради и съоръжения.

Как и какво може да се подобри в строителния бранш за създаване на по-добра бизнес среда? Тази тема, както и акценти от дейността на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС), ни представи инж. Йордан Николов, председател на асоциацията.

BUILDINGSTYLE

„Създаваме стойност чрез стъклото!“ бе темата на презентацията на Тракия Глас България. Виктор Керчев и тази година постави ключови въпроси, свързани с глобалните строителни процеси; рязкото покачване на суровините в световен мащаб, които неизменно се отразяват върху всеки един процес от живота на хората; както и каква е “ролята” на стъклото във всички тези процеси и в частност – в строителството.

За първа година на форума участие взеха и от компанията, представител за България на брандовете Siga и Pichler. Направиха интересна презентация и дадоха конкретни примери за пасивно строителство. Осветлиха и темата за необходимостта от естествена вентилация в помещенията, но без енергийни загуби. Осветлиха и въпроси по темата за херметичност в строителството и приложението ѝ.

Елица Нейкова от Алумил България ни представи иновативни екстериорни решения с алуминиеви архитектурни системи в някои от най-значимите световни проекти на водещи архитекти. „BuildingStyle е събитие без аналог, което съчетава полезното с приятното. Култов форум!“ Така Елица определи нашето събитие и нейна бе честта да закрие тазгодишното издание на форума.

Не може и без томболи и награди

От Булклима Инженеринг и Hoval организираха томболи с награди за участниците. Другите фирми също не пестиха ресурси и подаръци при посрещане на участниците на щандовете си.

BUILDINGSTYLE

Както може би сте се досетили, дори един ден на BuildingStyle не би бил отчетен като пълноценен, ако няма музика и танци. Вечерта всички се събраха, нетърпеливи да научат кои са печелившите фирми от анкетата, която ние, от 1към1, правим всяка година и така научаваме какво мислят нашите гости за форума, за участниците, за хотела.

Инж. Иван Шишков от Тюлипс и Иван Бурлаков от Кнауф грабнаха приза за “Най-запомнящ се презентатор на BuildingStyle 2021“.

BUILDINGSTYLE

BUILDINGSTYLE

В категория „Най–полезна презентация“ също има двама победители – инж. Димитър Ефендулов от Климамаркет Ефендулов и инж. Антон Маслев от Хидромат.

BUILDINGSTYLE

За първи път тази година публиката отличи и “Най-добър презентатор на щанд”. Победители в новата категория бяха Диана Апостолова от Булклима Инженеринг и Петко Димитров от Велукс България.

BUILDINGSTYLE

BUILDINGSTYLE

Аудиторията на 18-ото издание на форума бе категорична и в избора си за “Най-атрактивен щанд на BuildingStyle 2021”. Отличието отиде при Клинкер България, които на място изградиха цяла къща… „

BUILDINGSTYLE

Но така де – на строителен форум като на строителен форум.

BUILDINGSTYLE

BuildingStyle отдавна се е превърнал в място за среща не просто между бизнес партньори, а среща на приятели. Така ще бъде и следващата година – последната седмица на ноември.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: