pixel

Самовъзстановяващ се бетон с ензими „лекува“ малки пукнатини за 24 часа

ca ensim

Изследователи от Политехническия институт в Уорчестър (WPI) използват ензим, намиращ се в червените кръвни клетки, за да създадат самовъзстановяващ се бетон, който е четири пъти по-траен от традиционния. Разработката е публикувана в списанието Applied Materials Today. Използваният ензим влиза в автоматична реакция с въглеродния диоксид в атмосферата и образува кристали на калциевия карбонат, които имитират структурата, якостта и други свойства на бетона. Така те могат да запълнят пукнатините в него, преди да са възникнали структурни проблеми.

„Ако малките пукнатини могат да бъдат отстранени автоматично при първата им поява, те няма да се превърнат в по-големи проблеми, които се нуждаят от ремонт или подмяна. Звучи като научна фантастика, но е реално решение на един значим проблем в строителната индустрия.“, коментира проф. Нима Рахбар, водещ автор на доклада.

ca ensim

Вдъхновен от преноса на CO2 в природата, проф. Рахбар използва в изследванията си карбоанхидраза (CA) – ензим, намиращ се в червените кръвни клетки, който бързо пренася CO2 от клетките в кръвния поток.

Ензимът CA се добавя към бетонния прах и действа като катализатор, който кара въглеродния диоксид да създава кристали на калциевия карбонат. Тяхната матрица е подобна на тази на бетона. Когато в бетона се образува малка пукнатина, ензимът в него се свързва с въглеродния диоксид от въздуха, предизвиква растежа на нова матрица, а тя на свой ред запълва пукнатината.

Процесът, който проф. Рахбар е патентовал, може да излекува пукнатини от няколко милиметра в рамките на 24 часа.

„Заздравяването на традиционния бетон, който вече е в употреба, също е от решаващо значение и ще помогне да се намали необходимостта от производство и доставка на допълнителни количества бетон“, казва проф. Рахбар, който изследва самовъзстановяващия се бетон от пет години.

Други изследвания за създаване на самовъзстановяващ се бетон са фокусирани върху добавянето на микроби и Bacillus megaterium –  спорообразуваща бактерия, която произвежда и отделя в бетонната смес ензим. Проф. Радер избира да използва директно ензими вместо бактерии. Той отбелязва, че бактериите са по-скъпи и работят по-бавно. С тях заздравяването на 10-микронна пукнатина отнема до един месец. Ензимите могат да се справят с нея само за 24 часа. Освен това професорът има опасения относно потенциални дългосрочни здравни проблеми, свързани с тяхното използване.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: