Рекорден брой участници на BUILDINGSTYLE 2013

1 към 1

Рекорден брой участници събра тазгодишното издание на форума за архитектура и строителство BUILDINGSTYLE. Близо 190 души се включиха в семинарната програма, която от своя страна съдържаше 12 презентации и 2 дегустации в рамките на два дена. Форумът се организира за 11-ти пореден път от „ДА Консулт“.

Мразовито, ветровито и „остро“ време посрещна първите гости на BUILDINGSTYLE 2013 – сух студ бе сковал Банско в предпоследния работен ден на миналата седмица. За сметка на това пристигащите специалисти бяха посрещнати от елегантните силуети на няколко Lexus-а, специално пристигнали за екслузивния тест-драйв. Времето бе благосклонно в това отношение и пътищата бяха сухи.

Почивка в меки кресла, пукот на камина, златисто уиски и пура в ръка – така изглеждаше първата вечер на форума за повечето гости – времето за дегустация на кехлибарената течност направи така, че вечерта отлетя неусетно и приятно. Градус в настроениетo наляха и небезизвестните „Бански старчета“ с традиционните бански песни, които съвсем бързо накараха гостите да подхванат ритъма.

За да повтори хубавото усещане, вторият семинарен ден приключи отново с дегустация – този път на висококласно вино, както подобава на зимния сезон в българската традиция. Този ден осигури на гостите и хубаво време, за да се полюбуват на зимната природа в планината или да се отдадат на сладостна почивка и здравословни прoцедури в спа-центъра на хотел „Астера“. В края на деня изискана гала-вечеря събра всички гости, за които пяха музикалните звезди Сани Алекса и Скандау.

Най-интересно от програмата

милениум


Милениум център
– една забележителна нова сграда в София със смесено предназначение и с хеликоптерна площадка на покрива – прикова вниманието на архитектурно-строителната общност още в първия презентационен ден. Това е втората покривна хеликоптерна площадка в София. Проектирана е да издържи „падане“ на хеликоптер от 16 метра благодарение на горната конструкция на сградата. Макар че на проектно ниво е готова още от 2008 година, сградата се строи сега и с течение на времето е претърпяла известни промени в замисъла. Инвеститорът е избрал да заложи на повишената енергийна ефективност, сподели арх. Борислав Богданов. Затова сега се очаква Милениум център да има модерна климатизационна система, високи показатели на енергийна ефективност на елементната си фасада и LED осветление.

арх. Иво Панталеев

Архитектурата е комбинация от четири „П“: приятно прекарване, пари, престиж и приятелство – така арх. Иво Панталеев от студио А.Д.А. определи дейността на своя екип и сътрудниците си, провокирайки останалите архитекти в залата. В хода на своята презентация той се спря на още едно ключово „П“ в професията – предизвикателство. Освен архитектурна практика, А.Д.А. е и предприемаческа компания: някои от своите проекти студиото е реализирало самостоятелно, като архитектите са обули гумените ботуши и са се потопили в „калта“ на строителния обект, който сами са замислили. Това е много ценен опит за всяка архитектурна практика, казва арх. Панталеев. Истинското удовлетворение обаче идва от наличието на кауза в работата, разказа той и сподели историята на едно благородно начинание.

Ето и ключовите акценти и технологии, които бяха представени на форума:

Хидроизолацията си има тънкости, когато е на пешеходен покрив, покривна градина или паркинг-покрив

Концепцията „3-в-1“ превзема климатизацията

Архитектите трябва да проектират „с ушите си“

Хибридните автомобили пестят средства

Тройният стъклопакет ще стане хит, скоро

„Дървен“ PVC сайдинг кара къщите да изглеждат като от приказка

С боята шега не бива! Идва времето на боите на водна основа

Добрата архитектура e като добро уиски и обратното

Подови настилки? По-грапавите покрития се почистват по-лесно!

Нов вид стъклен парапет се монтира за секунди с „един клик“

Автоматични уплътнения сами „довършват“ подвижните преградни стени

За трета поредна година BUILDINGSTYLE бе съпътствано и от изложение на конкретни продукти и системи.

Как масивната дървесина може да бъде полезна в дома – за вентилируеми  фасади, за подова настилка, богат избор от двуслоен естествен паркет с традиционно швейцарско качество, съчетано с иновативност и непреходна стойност – това показа Фивекс Прожект наред с редица специализирани продукти за обработка на дървени покрития. Важно е да се знае, че фирмата гарантира липсата на токсини в продуктите си.

Строителни бои и покрития, топлоизолационни системи, зидарски хоросани,  хастарни мазилки, завършващи мазилки, саниращи и реновиращи продукти, системи за полагане на замазки и подови покрития, системи за полагане на керамични плочки и естествен камък представи Рьофикс. Фирмата има внедрена система за производствен контрол съгласно БДС EN 1504-3, БДС EN 998-2, БДС EN 206-1, БДС EN 14487, ETAG 004.

Хаглайтнер посрещна гостите в първия ден с изискан дамски крем за ръце с ухание на лимон, приковавайки вниманието върху решенията за иновативна хигиена. Дългогодишният опит, високото качество на услугите и богатата гама от продукти и оборудване, поставят Hagleitner в позицията на водещ производител и доставчик в професионалната хигиена.

Рекли, съвместно с GFRC Консорциум България, представи гъвкави структурни матрици (кофражи) за текстуриране на видим бетон, външни индивидуални иновативни облицовки и окачени фасади от армиран със стъклени влакна бетон, интериорни декоративни пана, различни архитектурни, градински и декоративни елементи от армиран със стъклени влакна бетон, забавители за изработката на външни декоративни настилки от мит бетон, цветни и безцветни импрегнатори за минерални повърхности.

Kinnarps АВ демонстрира на своя щанд на иновативни интериорни решения за обзавеждане. Със своите представителства в 40 страни по целия свят, от 2006г. компания Kinnarps има свое представителство и у нас, благодарение на официалния вносител за България – „Каммартон България” ЕООД .

Термоизолационни панели за надеждни изолационни, структурни, пожаробезопасни и хигиенни решения показа Kingspan. Продуктите позволяват на инвеститори, архитекти и строители да създават функционални сгради, които също са и естетически издържани.

ПВЦ настилки с най-разнообразни десени демонстрира Жерфлор. От своето създаване досега фирмата се занимава изключително с производство, разработване и усъвършенстване на виниловите настилки. Продуктите предлагани от компанията се разделят на 4 пазарни сегмента: спортни настилки, настилки за обществени сгради, за транспортни средства и за жилища.

Повече за всяка от представените технологии можете да прочетете онлайн на www.1kam1.com.

Източник: 1kam1.com

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: