pixel

Природозащитници протестират срещу нов път в Борисовата градина в София

Борисова градина

Източник: greentech.bg

Протест срещу строежа на нов път в Борисовата градина организират граждани и екологични сдружения на 8 ноември, четвъртък, от 9 до 10 ч. пред сградата на Столична община (ул. „Московска” 33)

Протестът ще се състои преди заседанието на Столичен общински съвет, на което трябва да се гласува решението за изграждане на нов път през местността „Погребите” в Борисовата градина.

Новият път, който ще е широк 20 метра,  ще пресече емблематичния парк на София. За построяването му ще бъдат изсечени 250 дървета.

„Световната практика доказва, че строежът и разширението на пътищата не осъществява целта да се облекчи трафика и задръстванията, а напротив – насърчава се автомобилния транспорт”, заяви Деница Петрова от Грийнпийс. „Не е доказана нуждата от този път, няма изследвания, нито пък екологична оценка – тогава защо ще се харчат общински средства за мерки с недоказана ефективност, които само ще влошат качеството на живот на гражданите?”.

Организациите „За Земята”, „Велоеволюция” и „Грийнпийс” подадоха вчера протестно становище до кмета Йорданка Фандъкова.

Ето какво гласи писмото:

Уважаема г-жо Фандъкова,

уважаеми г-н Герджиков,

Плановете за нов път в местността „Погребите” в Борисовата градина рязко контрастират с обещанията на Столична община да развива алтернативни на автомобила видове транспорт – обществен транспорт, каране на велосипед, ходене пеш. Решението да се строи път в един от емблематичните паркове на София не е устойчиво, изсичането на 250 дървета ще допринесе единствено за влошаването на качеството на живот за гражданите. Това е мярка, която директно насърчава автомобилния транспорт и заличава и без това оскъдните зелени площи.

Световната практика доказва, че строежът и разширението на пътищата не осъществява целите да се облекчи трафика и задръстванията. Напротив, новите пътища просто пренасочват трафика, но не го намаляват. Известна е максимата „Ако планираме града за автомобили и голям трафик, получаваме автомобили и голям трафик. Ако планираме града за хора и обществени пространства, получаваме хора и публични пространства”. (Фред Кент, урбанист, консултирал кметовете на множество градове по света, основател на организацията „Projects for public spaces”).

Настояваме да преустановите процедурата по одобрение на плановете за път през местността „Погребите”.

Нашите мотиви са:

1) Не е доказано, че новият път е необходим, нито че това е единственото решение за района. Няма изследвания, които да показват, че нов път ще облекчи комплексно ситуацията, а няма само да премести „тапата” на друг пътен възел.

2) Борисовата градина е недвижим паметник на културата. Как унищожаването на част от този паметник кореспондира със заявеното желание София да бъде европейска столица на културата?

3) София има много високо ниво на замърсяване с фини прахови частици и шум – всъщност София е най-мръсният град в ЕС по данни на Центъра за устойчиви политики „Екополис” от 2012 г. Повече пътна инфраструктура означава повече автомобили = повече замърсяване и повече шум.

4) Изсичането на над 250 дървета е неоправдано. С това систематичното унищожение на зелените площи в града ще продължи (вижте приложените снимки).

5) Ще бъде влошена средата за живот – привилегироват се водачите на автомобили за сметка на пешеходци, велосипедисти, майки с детски колички, хора в инвалидни колички и тези, които използват парка за спорт и отдих. Ще се прекъсне възможността да се свържат двата големи парка на София – Южен парк и Борисова градина.

6) Новият път ще се равнява по дължина на съществуващото трасе от бул. „Н. Вапцаров” до бул.„Черни връх”. Този факт демонстрира безсмислието на строежа.

7) Ще бъдат изразходвани значителни финансови ресурси за транспортно решение, което няма доказателства дали ще бъде ефективно и как ще повлияе на дела на пътуванията с различните превозни средства. Стойността на новия път е над 60 млн лв., които биха стигнали за 200 км велоалеи! Предвидени да се получат със заем, ще застави нас, гражданите и бъдещите управления на града да връщаме дълги години тези средства, изразходвани „с лека ръка”.

Алтернативни решения:

– приоритетно трябва да стане изграждането на бул.”Т. Каблешков”, който ще поеме трафика, минаващ сега по „Н.Вапцаров” към бул.”Черни връх”;

– преустройство и оптимизиране на кръстовищата на „Н.Вапцаров” и „Ст Михайловски”, бул. „Н. Вапцаров” и бул.„Черни връх” също би облекчило трафика;

– строежът на метро в района е мярка, която ще даде възможност на гражданите да пътуват бързо и екологично до „Хладилника”, което отново прави пътят излишен.

– създаване на бус лента по бул.”Н.Вапцаров” за приоретизиране на обществения транспорт (забележка: въпреки че сегашната нормативна уредба не дава такава възможност, могат да се направят постъпки за изменението й, което ще помогне и на други места в града да се създадат бус ленти)

– създаване на бързо, сигурно и комфорно велосипедно трасе, което да даде още алтернатива за придвижване;

Ако новият път цели да бъде директна връзка с новостроящия се мол „Paradise center” на ул. „Сребърна” – то това влиза в рязко нарушение с принципа общината да се грижи за обществения интерес, а не за частния.

Г-жо Фандъкова, г-н Герджиков, използването на обществени средства за влошаване на качеството на живота на гражданите и за транспортни решения с недоказана ефективност е недопустимо. Вредата, която ще нанесете с унищожението на парка ще пребъде дълго след като изтекат мандатите ви за управление на столицата. Надяваме се, че в случая ще защитите обществения интерес, интереса на жителите на София и ще поведете София към съвременен европейски облик на ГРАД ЗА ХОРАТА!

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: