pixel

Компостируем геометричен павилион е направен от биопластмаса

 биопластмаси

Въпреки, че биопластмасите все по-често намират място в потребителски продукти и опаковки, това е нещо необичайно: нов павилион от биопластмаса е проектиран и построен от немски студенти и преподаватели от университета ITKE в Щутгарт (Институт за Строителни конструкции и строителното проектиране), демонстрирайки структурните възможности на иновативните биопластмаси, създадени специално за използване в строителството.

Наречен ARBOBLEND и огласен от Dezeen, този възобновяем, пожароустойчив, микробно-устойчив материал, който не е извлечен от петрол,  е произведен съвместно с немската компания Tecnaro чрез комбиниране на различни биополимери като лигнин (страничен продукт при производството на дървесна маса) и други естествени растителни влакна.

Използван е  специален вид биопластмаса на гранули, която може да се екструдира на листове и да се обработва допълнително, според нуждата: листовете могат да бъдат пробити, печатани, ламинирани, да се формират чрез лазерно рязане, издълбани чрез CNC машини или термоформовани за постигане на различни качества и повърхностни структури и в крайна сметка за поризводството на различни монолитни компоненти. Полуготовите продукти служат като облицовка за плоски или свободно формирани вътрешни и външни стени. Материалът може да се рециклира и отговаря на високите стандарти за издръжливост и запалимост за строителни материали.

Тетраедърните парчета, оформящи павилиона ArboSkin, са създадени чрез екструдиране на тези биопластмасови гранули на листове, които след това са термоформовани, за да образуват триизмерни форми. Те впоследствие са свързани една с друга и укрепени с пръстени и греди, за да образуват комплекс с двойно извита повърхност. Всяка част от материал, която отпадне при изграждането, се преработва отново на гранули и може да се използва повторно в процеса на строителството, а най-накрая да се компостира.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: