pixel

Какво е Structural Engineered Bamboo (SEB)?

 ReNüTeq

Колкото и претенциозно да звучи, можем да кажем със сигурност, че бамбукът е един от най-обещаващите материали за бъдещето на строителната индустрия. Нийл Томас, главен инженер в Atelier one, казва, че ако трябва да се проектира идеалният строителен материал, той би приличал много на бамбука. Това е така, защото той расте много бързо, среща се в много страни по света, има високоефективно напречно сечение и впечатляваща носеща способност. Но освен за употреба в суров вид, бамбукът е и материал, който позволява висока степен на обработка и може да бъде ламиниран за подови настилки, осветителни тела и за конструкции от изкуствен бамбук (Structural Engineered Bamboo (SEB), които са много подобни на инженерната дървесина (Engineered Wood). Люк Д. Шут, основател и главен изпълнителен директор на ReNüTeq Solutions, LLC, компания в Сейнт Луис, Мисури, работи с технологията за структурни материали.

Изкуственият бамбук е направен от сурови бамбукови стебла, които чрез натиск и топлина образуват ламиниран композит, който след това се залепва, за да образува структурни части. В случая на Renüteq процесът на подготовка на ламелите и крайният продукт са патентовани специално за конструктивни приложения в строителството и се наричат радиално ламиниран бамбук. Преди да премине към ламиниране, RadLam® оптимизира влакната с най-добри характеритики, като премахва тези с по-ниска якост от вътрешната страна на ламелата. Същевременно се повишава ефективността по време на производството чрез намаляване на отпадъците. Основните приложения на SEB са структурни системи (колони и греди), системи за структурно остъкляване на сгради (за входове, покриви, фасадни системи), както и окачени фасади и рамки от пода до тавана.

Според Люк, „от структурна гледна точка, SEB е много по-силен от всеки масивен дървен материал на пазара. Модулът на еластичност при SEB на ReNüTeq е повече от 4 милиона PSI, което е над два пъти повече от якостта на който и да е структуриран или лепен дървен материал. При опън той е повече от 10 пъти по-здрав поради съдържанието на силициеви влакна в целия бамбук.

По-голямата плътност на SEB е идеална за проектиране на връзки, тъй като дървесните влакна се смачкват в болтовите връзки, докато SEB запазва формата си при по-голям натиск.“ Тъй като е с 40% по-плътен от инженерната дървесина, това означава също, че бамбуковите конструкции имат значително по-добри противопожарни характеристики от нея, тъй като скоростта на карбонизация е много по-бавна.

„На клетъчно ниво бамбукът е по-затворен от дървесните влакна, което го прави много по-стабилен при промени във влагата и температурата.“

 ReNüTeq

В допълнение към своите структурни приложения, бамбукът има и предимства по отношение на въздействието си върху околната среда. Люк посочва, че една бамбукова плантация произвежда 37% повече кислород от традиционните гори. „Бамбукът Guadua не само отделя въглерод, но също така произвежда до 37% повече кислород от дърветата. По време на индустриалната революция и дори днес огромни количества естествени дървета са били изсечени по целия свят.

Дървеното строителство се счита за устойчиво в сравнение с бетона и стоманата, но не е близо до случая с устойчивостта на бамбука, особено когато се вземат предвид вече изчерпаните естествени гори. Бамбукът има геометрична крива на растеж, затова отстранява 10 пъти по-бързо CO2 в сравнение с дърветата.

Продуктите на Renüteq се произвеждат с вида Guadua, култивиран в Латинска Америка и сертифициран от ASTM (Американско дружество за изпитване на материали).

Снимки: ReNüTeq

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: