Stroiteli.bg
Търсене
Звено в МРРБ консултира строителите за изискванията към продуктите Инвеститори търсят терени за нов тип масови жилища в София 20 години метро в София. Докъде стигна третият лъч? BASF стартира своя глобален проект с експерименти за ученически лаборатории Kids’ Lab МРРБ осигурява над 4.1 млн. лв. за общи устройствени планове на общините през 2018 г. преглед на всички новини
10 + добри причини да изберете покрив TONDACH®PANDOMO - възможности за индивидуални архитектурни решенияАрхитектурните профили - модерният начин да променим дома си Решения за врати за общи и подземни гаражи от ХьорманКогато е много студено и отоплението стачкува преглед на всички статии
Оргахим АД с нови решения в строителния сегмент – DEKO di marmo и DEKO FloorХьорман България празнува своя 10 годишен юбилейВ ерата на ефективната комуникация и дигитализирания маркетингВебер Профи Депа - модерни и ефективни решения за специфични проблеми в строителствотоФолксваген Лекотоварни с ръст в продажбите преглед на всички интервюта


 RSS ПОСЛЕДНИ НОВИНИ


България ускорява дигитализацията на кадастралната си система

България ускорява дигитализацията на кадастралната си система


16:33 ч., 16.11.2017 г.

Агенцията по кадастър, география и геодезия поема отговорността за въвеждане на европейската директива INSPIRE в България и изграждането на единна национална система за пространствени данни.

Това беше обсъдено на международната конференция „Inspire21 – Дигитална България“, организирана от ГИС Алианс, на която се отбеляза световния ден на географските информационни системи, съобщиха от агенцията.

Според директива INSPIRE на Европейската комисия, до 2021 г. всички пространствени данни в България трябва да бъдат хармонизирани и достъпни чрез единна паневропейска дигитална инфраструктура, за да могат специалистите от ЕК да взимат решения за управление на околната среда, като използват данни за транспорт, инфраструктура, социално-икономически характеристики, обществено здраве и сигурност.

Експерти от Холандия, Германия и Чехия представиха опита си в дигитализиране на кадастрални системи и обществени услуги.

Българските специалисти посочиха какви да са следващите стъпки към дигитализация на кадастралните и всички геопространствени данни в страната.

Александър Лазаров, председател на ГИС Алианс, обединение на български компании и организации в областта на ГИС, напомни, че Агенция по кадастър е една от институциите, в която дигитализацията е заложена още с въвеждането на Закона за Кадастъра и Имотния Регистър, приет през 2001 г.

„По силата на този закон, информацията за кадастъра и собствеността се поддържат изцяло в цифров вид и това даде възможност на агенцията да реализира голям брой електронни услуги. Натрупаният опит през годините е една добра предпоставка за успешно внедряване на INSPIRE в България“, смята експертът.

За да ускори въвеждането на директивата, България трябва да промени Закона за достъп до пространствени данни, след което Агенцията по геодезия картография и кадастър ще изпълни проекта.

Всяко ведомство, което отговаря за и поддържа геоданни, като Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на отбраната и Агенция по геодезия, картография и кадастър, трябва да разработи свой геопортал.

След това ще се създаде национален геопортал, който да обединява и осигури единен централизиран достъп до данните на всички ведомства.

investor.bg

БЮЛЕТИН ДОБАВЕТЕ ФИРМА РЕКЛАМА КОНТАКТИ Copyright